Ο Κολοκοτρωνης στα Μαγουλιανα

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσες επισκέψεις έκανε στα Μαγούλιανα ο Γέρος του Μοριά, ο ήρωας των Δερβενακίων, της Τριπολιτσάς, της Γράνας, του Βαλτετσίου, του Αργους, της Κορίνθου… Από αναφορές που βρίσκομε σε βιβλία και σε έγγραφα φαίνεται ότι ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνη συχνά περνούσε από τα Μαγούλιανα για την εκεί τακτοποίηση σημαντικών εθνικών ζητημάτων.
α. Η πρώτη γνωστή επίσκεψη χρονολογείται λίγο μετά από την Αλωση της Τριπολιτσάς, τον Οκτώβριο του 1821, όταν συνοδευόμενος από τους Μαγουλιανίτες Φωτάκο και Κ. Πετρόπουλο πήγαιναν στα Λαγκάδια να συλλυπηθούν την χήρα του Θεοδωράκη Δεληγιάννη.
β. Στην επιστροφή του για την Τριπολιτσά ο Κολοκοτρώνης ξαναπέρασε από τα Μαγούλιανα για να εμψυχώσει τους κατοίκους.
γ. Τον Ιανουάριο του 1822 πηγαίνοντας για την πολιορκία της Πάτρας πέρασε πάλι από τα Μαγούλιανα, και διηγείται ο ίδιος: «Κι όταν έφτασα στα Μαγούλιανα, 6 ώρες από την Τριπολιτσά, εσυνάχθηκαν 1.700 στρατιώτες και έως να κατέβω στην Γαστούνη μάζεψα 10.000…».
δ. Στις 18 Ιουλίου 1823 βρισκόταν στα Μαγούλιανα και στέλνει τον Κων. Αλεξόπουλο με 80 Μαγουλιανίτες να συναντήσουν τον γιο του Γενναίο.
ε. Στις 22 Νοεμβρίου 1823 πάλι από τα Μαγούλιανα στέλνει έγγραφο στο υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο έχει σημειώσει πολύ κακογραμμένα: οκακοπουσουρθεπερούκα.
Πρόκειται για αστείο του Θ. Κολοκοτρώνη προς τον υπουργό Χαρ. Περούκα και που διαβάζεται: Ω! κακό που σου’ ρθε, Περούκα. Η εκεί παρουσία του επιβεβαιώνεται και από τον Καν. Δεληγιάννη.
στ. Στα τέλη του Ιουνίου 1825, ύστερα από τη μάχη των Τρικόρφων, πάλι ο Θ. Κολοκοτρώνης βρέθηκε στα Μαγούλιανα με άλλους καπεταναίους, κινώντας από τη Βυτίνα κι αφού «ο Ιμπραίμης έκαψε την Βυτίνα ήρθα στα Μαγούλιανα. Εκεί δεν μπορέσαμε να τον κρατήσουμε και το στράτευμα σκορπίστηκε…». Από την επίσκεψη αυτή στα Μαγούλιανα έχουμε την πληροφορία πώς του Αρχηγείο του το είχε στο σπίτι του Αναγνωστάκου Παπαγιαννόπουλου. Κι εκεί έμεινε αρκετές ημέρες, αφού στις 27 Ιουνίου του στέλνουν γράμμα από την Δημητσάνα ο Ανδ. Ζαήμης, ο Καν. Δεληγιάννης, ο Γιαννάκης Νοταράς και ο Δημητράκης Πλαπούτας.
Στην ιστορία των Μαγουλιάνων σημαντική θέση έχει κι ένα πένθος κολοκοτρωναίϊκο. Οταν στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1824 σκοτώσανε τον Πάνο, το μεγαλύτερο παιδί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 12 Νοεμβρίου, γράφει ο Φωτάκος (που ήταν άρρωστος στα Μαγούλιανα), ότι: «Εκεί ήλθε η είδηση του θανάτου του την νύχτα της 13ης, ξημερώματα 14ης, που τρόμαξε πολύ τους ανθρώπους και πολλές γυναίκες από την λύπη τους απέβαλαν διότι ο Πάνος ήταν καλόγνωμος και κοσμαγάπητος».

 

Leave a Reply