ΟΙ 37 καταγεγραμμένες Βρύσες των Μαγουλιάνων όπως παρουσιάστηκαν από την Νίκη Γόντικα στην έκθεση στο Δημ. Σχολέιο Μαγουλιάνων στις 17 και 18 Αυγούστου 2019.
Άγιος Αιμιλιανός (Μιλιανός).
Κάτω από το Γαύρο. Έχει νερό δεν έχει όμως βρύση. Το νερό το εκμεταλλεύτηκε το χωριό μέχρι τη δεκαετία του 1980.
Άγιοι Ανάργυροι
Σημείο αναφοράς παλιά, στο δρόμο μεταξύ Μαγουλιάνων και Σφυρίδας. Το 2013 έγινε νέα όμορφη μεγάλη κατασκευή της βρύσης από Αλβανούς μαστόρους με έξοδα κάποιων κατοίκων του χωριού και του Κυνηγητικού Συλλόγου Βυτίνας, φέρει και εντοιχισμένη την εικόνα των Αγίων Αναργύρων. Από τη βρύση τη παλιά ποτίστηκαν πολλά περιβόλια. Σήμερα από τη καινούργια βρύση ξεδιψάνε οι οδοιπόροι ,οι μελισσοκόμοι και τα πουλιά.
Αγία Βαρβάρα
Πάνωαπό τη Νικολιτσά. Το νερό το πήρε το camping Μητρόπουλος, έφτιαξε μάλιστα και δεξαμενή.
Αγία Ελεούσα
Στον ενδιάμεσο σταθμό Λάστας και Αγίας Ελεούσας βρίσκεται η καινούργια βρύση με ένθετη εικόνα της Αγίας Ελεούσας κατασκευασμένη το 2005 από Αλβανούς μαστόρους με έξοδα της οικογένειας του Ιωσήφ Κανελλόπουλου και μετά από σχετική άδεια από το Δήμο, μετά την αδικαιολόγητη καταστροφή της παλιάς, (που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα), όταν τα Μαγούλιανα πήραν το νερό. Μάρτυρες αυτής της όμορφης παλιάς βρύσης είναι σήμερα τα χαλάσματα από τις πέτρες, που απέμειναν και κάποιες νοσταλγικές παλιές φωτογραφίες. Η βρύση σήμερα έχει άφθονο νερό με δίκτυο νερού, για την ύδρευση του χωριού. Τόπος αναψυχής που ξεδιψά ανθρώπους και ζώα.
Άγιος Νικόλαος
Στο ξωκλήσι υπάρχει παλιά πέτρινη βρύση με γούρνα. Πηγαίνει μέχρι εκεί αυτοκίνητο. Στα ξωκλήσια και στα προσκυνητάρια γενικά υπήρχε κοντλα τους νερό.
Αιγλενέος
Βρύση τσιμεντένια με σωληνάρι μεταλλικό με άφθονο νερό που έρχεται από το Κατσίποδα, ευρισκόμενη στην ομώνυμη θέση, στον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης-Πύργου.
Βουλωμένη
Στα 100 μέτρα πάνω απ’ τον Αϊ-Λιά (Μιχάλ Μπέη) δεν είχε πολύ νερό τη βουλώνανε με ξυλαράκι να μη τρέχει το νερό.
Η Βρύση πάνω στη πλατεία
Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και πέτρα και ανακαινίσθηκε το 2000 με δαπάνη του Γιάννη Γόντικα.
Η Μεγάλη Πέτρινη Βρύση
Βρίσκεται λίγα πέτρινα σκαλοπάτια κάτω από τον πλάτανο. Η Βρύση αυτή με τα πέντε στόμια, τους πέτρινους κρουνούς, είναι κτίσμα ξεχωριστό για το μέγεθος , τη καμάρα και το κρυστάλλινο νερό της, που τρέχει επί αιώνες από την πηγή. Αράδα, αράδα περίμεναν οι βαρέλες να γεμίσουν νερό. Στις δε πέτρινες γούρνες έπλεναν οι γυναίκες και τις μπουγάδες τους.
Βάλτος
Βρίσκεται στο ομώνυμο τοπωνύμιο μετά τη Ζερβού, στις παρυφές απότομου ασβεστολιθικού βράχου σε χωράφι ιδιοκτησίας Θανάση Αλεξόπουλου. Έχει νερό όλο το χρόνο.
Βαρελάς
Βρίσκεται κάτω απ’ το παλιό Νεκροταφείο, στο κάτω μέρος του χωριού χωμένη στα βάτα. Αδύνατον να την εντοπίσουμε μαζί με τον Κώστα Δημ. Γόντικα, που φθάσαμε ως εκεί. Καθάρισαν τα ρέματα αλλά τη βρύση την ξέχασαν, Απ’ τη βρύση αυτή δεν πίνανε νερό, λόγω της θέσης της μόνο πλένανε το ρουχισμό. Υπήρχε και Ανάβανε φωτιά με ξύλα κι’ έβαζαν τα καζάνια με το νερό και προσθέτανε στάχτη για να κάνουν την αλυσίβα για τον καλύτερο καθαρισμό των ρούχων.
Βρυσούλα
Παλιά πέτρινη βρύση με δύο κορύτες κάτω απ’ το Σχολείο ,η οποία ανακαινίστηκε εις μνήμην του Αθανασίου Π. Ζούβελου το έτος 1995, όπως αναγράφει η επιγραφή της .
Βρυσούλι
Η καλοδιατηρημένη αυτή πέτρινη βρύση ,που εικονίζεται και στην αφίσα της έκθεσης ,βρίσκεται στην ομώνυμη θέση έξω απ’ το χωριό στο δρόμο, που οδηγεί σε διάφορες τοποθεσίες χωραφιών-αμπελιών: Φτέρες-Ζαρζί και στη συνέχεια για Βυτίνα. Από το κρουνό της 70 εκατοστά μήκος και μέγιστο φάρδος 60 εκατοστά έτρεχε πολύ νερό το καλοκαίρι. Φέρει και χαραγμένη επιγραφή, ότι είναι δωρεά των αδελφών Γιαβή και χρονολογία δυσδιάκριτη. Σήμερα δεν έχει πια νερό.
Γαύρος
Στη τοποθεσία αυτή οδηγεί ο δρόμος από Αγία Ελεούσα δεν έχει όμως νερό κι’ αυτή η βρύση, το πήρε το χωριό για την υδροδότησή του.
Γιαβή
Πριν από την Αγία Ελεούσα στο Κεφάλι, δεν φαίνεται όμως κανένα ίχνος βρύσης σήμερα στη τοποθεσία αυτή. Το καλοκαίρι είχε πολύ νερό, τώρα έχει μαζευτεί κι’ έρχεται στο χωριό.
Γούρνα
Προς Μαδάρα ούτε η βρύση αυτή έχει νερό πλέον.
Έλισκα
Στηνομώνυμη θέση βρισκόταν η βρύση αυτή με μακρόστενη ξύλινη καρούτα. Τη διέλυσαν όταν το νερό της διοχετεύτηκε στο ξενοδοχείο Ξενία.
Επαμεινώνδα
Βρίσκεται λίγο πάνω από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο πάνω χωριό και στη πάνω μεριά του δρόμου στο ύψος της παιδικής χαράς του χωριού. Την χρησιμοποιούσαν τα γύρω σπίτια πριν υδροδοτηθεί πλήρως το χωριό.
Ζερβού
Στην ομώνυμη θέση έξω απ’ το χωριό πηγαίνοντας προς Λάστα. Την θαυμάσια αυτή πέτρινη βρύση με τρεις κρουνούς που φέρει και επιγραφή, ότι είναι δωρεά του Γεωργίου Μανέττα, την συντήρησε στη σημερινή της κατάσταση πριν καιρό ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Μαγουλιάνων Θανάσης Αλεξόπουλος. Έβγαζε πολύ νερό και ποτίζανε τα χωράφια που είχαν στη περιοχή, τα όργωναν δυο φορές το χρόνο οι οικογένειες που είχαν κοντά ιδιοκτησίες. Σημαντικό μέρος του νερού το χρησιμοποιεί σήμερα το χωριό.
Ιτέα
Μία ακόμη καλή βρύση προς την Έλισκα με πολύ καλό πόσιμο νερό.
Κακόμαλι
Η βρύση αυτή βρισκόταν πιο πάνω αριστερά από τη βρύση Ελισκα, πάνω από του Αμερικάνου (Μπιρμπίλης Καλαθάς). Ποτίζανε πολλά χωράφια παλιά τώρα πια ,εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει η βρύση.
Καμπέα
Στην ομώνυμη θέση έξω απ’ το χωριό στο δρόμο Τρίπολης–Πύργου πολύ παλιά πέτρινη βρύση με δύο κρουνούς, που βγάζουν πολύ νερό και σήμερα.
Καρκαλάς
Παλιά πέτρινη βρύση, προ του 1940, ένα ακόμη στολίδι του χωριού, στη γειτονιά του Τελά, στο κάτω μέρος του χωριού. Έχει νερό όλο το χρόνο. Οι γυναίκες πλένανε εκεί και ρούχα.
Κορφοξυλιά
Στη τοποθεσία αυτή, (υπήρχε χωριό με το ίδιο όνομα παλιά) ποτίζονταν αρκετά χωράφια και καρυδιές από μία πανέμορφη μεγάλη πέτρινη βρύση με δύο κρουνούς και πεζούλα. Δυστυχώς το στολίδι αυτό το κατέστρεψαν απερίσκεπτα, όταν πήραν το νερό της στο χωριό. Σώζονται μόνο οι παλιές φωτογραφίες να μας τη θυμίζουν. Κρίμα!
Κρίκωνας
Στη περιοχή Μηλιές, μετά το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα. Από τη βρύση αυτή πότιζαν τ’ αμπέλια και τα χωράφια. Σήμερα μόνο μια πέτρινη πρόχειρη κατασκευή υπάρχει εκεί .
Λιβάδι
Στην επάνω μεριά του Τζέμου. Από τη βρύση αυτή πότιζαν τα χωράφια τους οι οικογένειες του Μαρίτσα και του Φούκα.
Μηλιές
Στην ομώνυμη θέση .Από τη βρύση αυτή ποτίζονταν τα παρακείμενα αμπέλια.
Μπρίζας (στου Μπρίζα το νεράκι)
Πάνω στο Κάστρο των Μαγουλιάνων υπήρχε βρύση, που εξυπηρετούσε παλιά την οικογένεια του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Νικολιτσά
Αυτή η πέτρινη βρύση στην ομώνυμη θέση, κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης-Πύργου, έχει στη κυριολεξία βουλιάξει στο νερό και στα χορτάρια. Μόλις διακρίνονται σήμερα οι δύο γούρνες της. Το νερό της το χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι για τα καμίνια, όταν έφτιαχναν κεραμίδια, παίρνοντας το νερό με αυλάκι. Περνούσε πολύς κόσμος από εκεί, πριν αλλάξει κατεύθυνση ο δρόμος και σχεδόν την εξαφανίσει. Είχε γάργαρο νερό, πολύ κρύο βγαίνανε τα δόντια, όπως θυμούνται οι παλιοί.
Πρέπει όμως να καθαριστεί και να επανέλθει, όπως ήταν παλιά. Να ξαναγίνει χώρος ευχάριστου προορισμού. Λίγη ώρα δουλειά θέλει με μια μπουλντόζα, είναι κρίμα να ‘ναι κρυμμένη στα νερά και στη πυκνή βλάστηση.
Νιχώρι
Πάνω από δυο αλώνια στο κάτω μέρος του χωριού στη νοτιοανατολική πλευρά βρίσκεται η τσιμεντένια αυτή βρύση με νερό πολύ ελαφρύ, ευεργετικό για γαστρικές διαταραχές, όπως ισχυρίζονται οι γείτονες. Το νερό της εξυπηρετεί και σήμερα κάποιους κατοίκους του χωριού ποτίζοντας τους κήπους τους.
Ντούμα
Βρίσκεται στη γειτονιά πάνω από τη ταβέρνα του Ιωσήφ. Είχε πολύ νερό το χειμώνα. Η πέτρινη αυτή βρύση έχει ένα σωληνάρι μεταλλικό. Δεν τη χρησιμοποιούν όμως σήμερα οι περίοικοι. Πρέπει να καθαριστεί η πέτρα της, να ευπρεπισθεί, να ξεχορταριαστεί και να γίνει και πεζουλάκι δίπλα να μπορεί να κάθεται και ο περαστικός.
Παϊσιου
Στο Σημαντηράκι πάνω από το στάβλο του Ιωσήφ Κανελλόπουλου. Η βρύση στέρεψε δεν έχει πια νερό .Το μέρος είναι δύσβατο, ένα ξερόμαντρο υπάρχει.
Παπακώστα
Πάνω από το δρόμο του από Καμίνια προς Σανατόριο, κάποτε είχε αρκετό νερό, σήμερα έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, αλλά σώζεται το μεγαλύτερο μέρος της, με λίγο όμως νερό.
Στρατελίτσα
Πανέμορφη πέτρινη βρύση με δύο γούρνες, και μακρόστενη καρούτα που αντιστάθηκε στο χρόνο, στην ομώνυμη θέση έξω απ’ το χωριό στο δρόμο προς Άγιο Μάμα. Στην επιγραφή που φέρει γράφει, ότι είναι δωρεά των αδελφών Γιαβή με χρονολογία 1954. Το νερό της τρέχει και σήμερα.
Σφυρίδα – Κεραμιδαριό
Η βρύση βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ευθεία από το Γαύρο, καλυμμένη από πυκνή βλάστηση.
Φασονέρι
Στην ομώνυμη θέση έξω απ’ το χωριό πάνω από τη βρύση Ζερβού. Εξυπηρετούσε πολλά χωράφια, όπως της οικογένειας Δημόπουλου, που ποτίζονταν με δοχεία και στάμνες. Πίναν νερό και πολλά ζώα .
Χαλικόβρυση
Στη περιοχή πάνω από τη Μαδάρα, η βρύση αυτή έχει νερό και σήμερα.