Αναδημοσιευση απο την Ελευθεροτυπια της συνέντευξης της Ελένης Κελαϊδίτη

Τα βάρη της ρυθμικής πέφτουν στις πλάτες μας

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Από τα έξι της ασχολείται με τη ρυθμική. Ανήκει στο Γυμναστικό Ομιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία» και προπονείται στο ΣΕΦ.

Θαυμάζει τη βασίλισσα της ρυθμικής Ευγενία Κανάεβα. Μιλάμε με την πανελλήνια πρωταθλήτρια στις νεάνιδες Ελένη Κελαϊδίτη, μαθήτρια Β’ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.

– Η προπονήτριά σου;

«Είμαι πολύ τυχερή που προπονήτριά μου είναι η κ. Μαρία Φατέεβα, πρώην ομοσπονδιακή προπονήτρια του αθλήματος στην τότε Σοβιετική Ενωση και μετέπειτα της Εθνικής Ελλάδας στο ανσάμπλ της ρυθμικής, με τεράστια διεθνή εμπειρία, πολλές συμμετοχές σε Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι δε η προπονήτρια που έχει φέρει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια και διακρίσεις στη χώρα μας. Χορογράφος μου είναι η κ. Βαλεντίνη Σαποσνίκοβα, επίσης σοβιετικής καταγωγής».

– Οι σημαντικότερες διακρίσεις σου;

«Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα μέχρι τώρα έχω κατακτήσει την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό στην κατηγορία μου και τις περισσότερες φορές και την πρώτη θέση στα όργανα. Οι πιο σημαντικές διακρίσεις για μένα όμως ήταν στο τουρνουά “Miss Valentine” τον Φεβρουάριο του 2013 στην Εσθονία, που πήρα την πρώτη θέση στην κορδέλα και την τρίτη στο στεφάνι, καθώς και στο τουρνουά “The North Rainbow-6” που έγινε τον Νοέμβριο του 2013 στο Ισραήλ και πήρα την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό, την πρώτη στις κορύνες, τη δεύτερη στην κορδέλα και την τρίτη στην μπάλα».

– Το καθημερινό σου πρόγραμμα;

«Η μέρα μου ξεκινάει στις 7.15 το πρωί, σχολείο μέχρι τις 14.00, μετά καθημερινή προπόνηση 15.00 με 19.30 και το βράδυ διάβασμα μέχρι αργά. Τα Σαββατοκύριακα κάνω ξένες γλώσσες και αναπληρώνω τη μελέτη που δεν προλαβαίνω τις καθημερινές».

– Θα συμμετάσχεις τον Ιούνιο στο Μπακού, στο Ευρωπαϊκό;

«Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ρυθμικής γυμναστικής είναι βασικός στόχος για όλες τις αθλήτριες και θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός για την πρόκριση. Ελπίζω να τα καταφέρω να εκπροσωπήσω τη χώρα μας».

– Πώς καταφέρνεις σχολείο και πρωταθλητισμό;

«Φέτος πηγαίνω στη Β’ Γυμνασίου και βλέπω ότι οι απαιτήσεις του σχολείου αλλά και του αθλητισμού γίνονται ολοένα και περισσότερες. Ευτυχώς μέχρι τώρα καταφέρνω και ανταποκρίνομαι με επιτυχία και στα δύο, επειδή ακολουθώ καθημερινά ένα ορισμένο πρόγραμμα. Φυσικά έχω βγάλει απ’ το μυαλό μου τις έννοιες τύπου “παιχνίδι” και “ελεύθερος χρόνος”, αλλά δεν με πειράζει διότι βλέπω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται πού και πού».

– Τι καθημερινές δυσκολίες συναντάς;

«Δεν καταλαβαίνω ιδιαίτερες δυσκολίες, οι γονείς μου φροντίζουν ώστε όλα να είναι όπως πρέπει για μένα και τα άλλα δύο αδέλφια μου στο σπίτι και ο σύλλογος κάνει ό,τι μπορεί στον αθλητικό τομέα. Θα μπορούσε πάντως η πολιτεία να είναι πιο φιλική με τους αθλητές που ασχολούνται σοβαρά με τον πρωταθλητισμό, φροντίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, π.χ. σε θέματα εκπαίδευσης, όπως γίνεται στο εξωτερικό».

– Η πολιτεία βοηθά οικονομικά;

«Δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Δεν υπάρχουν χρήματα πλέον για πολλά πράγματα, πόσω μάλλον για τον αθλητισμό. Η βοήθεια της πολιτείας είναι και εδώ πολύ λίγη και πρέπει τα σωματεία να αναζητούν χορηγούς ακόμα και για τις βασικές τους υποχρεώσεις. Η ρυθμική όμως δεν είναι άθλημα πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, οπότε το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο. Ολα τα βάρη τελικά πέφτουν στις πλάτες της οικογένειας και του συλλόγου που πρέπει να βρίσκουν τρόπους να αντεπεξέρχονται».

Leave a Reply