Κωνσταντινος Μανδρακουκας

Κ. Μανδρακούκας μαζί με τον Κων.Καραμανλή

Κ. Μανδρακούκας μαζί με τον Κων.Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Μανδρακούκας -για τους φίλους του Ντίνος- γεννήθηκε το 1913 στα Μαγούλιανα. Ήταν γιός του Ηλία και της Αθανασίας και είχε δύο αδέλφια, τον Απόστολο και τη Σοφία. Οταν τελείωσε το Γυμνάσιο έφυγε για την Αθήνα, όπου αναζήτησε εργασία ως ιδιωτικός υπάλληλος. Κατά τα έτη 1934-1935 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και από το έτος 1936 έως το 1940 υπηρέτησε ως δόκιμος και μετά μόνιμος χωραφύλακας στην Ελληνική Χωροφυλακή.
Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο πολέμησε στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στην Αλβανία, στην XYI Μεραρχία από 25 Δεκεμβρίου 1940 έως 5 Μαίου 1941, επιδείξας “αυτοθυσίαν και πατριωτισμό”. Κατά τη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε σε ομάδα αντίστασης.
Από το 1943 διορίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1964, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε εξελισσόμενος από κατώτερος υπάλληλος σε ιδιαίτερο γραμματέα του τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνου Καραμανλή (από την απόσπασή του της 31 Ιανουαρίου 1957 έως τη συνταξιοδότησή του).
Βοηθήσε για την πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδας του και των ανθρώπων της. Φρόντισε να γίνουν έργα υποδομής (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχέτευση, και την επαρκή κάλυψη των Μαγουλιάνων με δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία, ιατρό, ειρηνοδίκη, ταχυδρομικό υπάλληλο κλπ.). Η προσφορά του
υπήρξε ουσιαστική και ανεκτίμητη. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ανέγερση του Μοτέλ, στον οικισμό Πάν.
Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου 2000

Leave a Reply